به گزارش ایسنا، پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی ۱۵ مرداد سال ۱۳۷۹ در زمانی که دکتر علی منتظری رییس جهاد دانشگاهی بود تشکیل شد. وی از همان زمان رییس این پژوهشکده بود و در حال حاضر نیز است.
این پژوهشکده دارای مجوز برگزاری دوره دکترای تخصصی پژوهش محور است و در سال ۱۳۸۳ رتبه برتر مراکز تحقیقاتی کشور را در ارزشیابی معاونت پژوهشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به دست آورده است. این پژوهشکده دارای ۹ عضو هیئتعلمی تمام وقت و دو عضو هیئت علمی پارهوقت است.
این پژوهشکده که در راستای گسترش دانش بومی پیرامون سلامت همگانی در سال ۱۳۷۹ تاسیس شده دارای سه گروه پژوهشی ارتقای سلامت، سلامت جامعه و مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی است.
دکتر علی منتظری در مراسمی که به مناسبت ۱۹ سالگی پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی در همین پژوهشکده برگزار شد گفت: این پژوهشکده در آستانه سالروز تاسیس جهاد دانشگاهی تشکیل شد. این مجموعه، با جمع محدودی از دوستان که اکثریت آنها الان هم در جمع ما حضور دارند برپا شد.حضور این افراد از حدود ۲۰ سال قبل تاکنون نشان میدهد که این اعضای محترم بر انتخاب خود پایدار بودهاند.
وی در ادامه یادی از همکاران سابق خود در پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی کرد و افزود: دکتر گلمحمدی، دکتر گرمارودی، دکتر شهیدزاده، دکتر طوافیان، دکتر امیدواری، دکتر وحدانی نیا، دکتر آذین، دکتر شریعتی، دکتر شریفان و دکتر عبادی از مجموع دوستانی بودند که در این سالها برای غنای فعالیتهای پژوهشکده چه به صورت مادی و چه به صورت معنوی تلاش کردند ولی به دلایل مختلفی جمع ما را ترک کردند.
به گفته رییس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، طی ۱۹ سال گذشته، ۱۴۸ طرح پژوهشی در این مجموعه انجام شده و خاتمه یافته است. همچنین در حال حاضر ۱۴ طرح پژوهشی نیز در دست اجرا است.
علی منتظری افزود: از میان ۱۴۸ طرح پژوهشی که انجام شده، ۶۲ طرح کارفرمایی بوده و ۸۶ طرح نیز به صورت داخلی انجام شده است؛ به این معنی که بودجه آن یا توسط خود پژوهشکده علوم بهداشتی و یا توسط دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی تامین شده است.
وی با بیان این که محصول طرحهای پژوهشی باید در انتشار آثار علمی بازتاب داشته باشد گفت: خوشبختانه در طول این سالها، ۷۵۴ مقاله توسط اعضای هیئتعلمی پژوهشکده نوشته شده که از میان آنها، ۴۹۴ مقاله در مجلات بینالمللی و ۲۶۰ مقاله در نشریات داخلی منتشر شده است.
سردبیر فصلنامه علمی – پژوهشی پایش با اشاره به بخشهای مختلف پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی گفت: مهمترین امتیاز این پژوهشکده این است که برخلاف برخی مجموعهها که گروههای پشتیبانی وسیعی دارند ولی مجموعه ما فقط با چهار نفر نیروی پشتیبانی اداره میشود. در این مجموعه، پنج کارشناس نیز حضور دارند که بار عمده محصولاتی که از پژوهشکده حاصل شده، نتیجه فعالیت آنها است.
به گفتهی رییس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، اعضای هیئتعلمی این پژوهشکده به عنوان مولف، همکارو یا مترجم در نگارش ۲۸ کتاب نقش داشتهاند. تعداد زیادی کارگاه علمی نیز در پژوهشکده علوم بهداشتی برگزار شده است.
دکتر منتظری با بیان این که اعضای هیئتعلمی پژوهشکده علوم بهداشتی در مشاوره، داوری و راهنمایی صدها پایاننامه کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی نقش داشتهاند، گفت: در طی این ۱۹ سال، حدود ۴۵۶ مقاله به سمینارهای ملی و بینالمللی توسط اعضای هیئتعلمی این پژوهشکده ارائه شده است. پایگاه ابزارهای سنجش سلامت نیز در این پژوهشکده ایجاد شده که در نوع خود منحصر به فرد است ولی باید توسعه یابد و تقویت شود.
وی با قدردانی از مجموعههای همکار این پژوهشکده گفت: در طی این سالها، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، فرهنگستان علوم پزشکی کشور، مرکز تحقیقات سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران، پژوهشکده مهندسی و علوم پزشکی جانبازان وابسته به بنیاد شهید انقلاب اسلامی، سازمان تامین اجتماعی و بیمه سلامت، موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی و همچنین شهرداری تهران از حامیان و همکاران ما بودند.
علی منتظری در پایان با ابراز امیدواری چشمانداز روشنی را برای پژوهشکده و اعضای آن آرزو کرد.
به گزارش ایسنا، یکی از گروههای پژوهشی این پژوهشکده، گروه ارتقای سلامت است که در سال ۱۳۹۴ به دنبال ادغام دو گروه پژوهشی بهداشت خانواده و آموزش و ارتقای سلامت تشکیل شده است. اهداف اصلی این گروه مطالعات اپیدمیولوژیک درخصوص سطوح مختلف پیشگیری در حوزه سلامت، بررسی و ارتقای برنامههای حوزه سلامت و هم چنین طراحی و بومیسازی روشها جهت ارتقای دانش و مهارت تخصصی ذی نفعان حوزه سلامت است.
از دیگر گروههای پژوهشی این مجموعه میتوان به گروه پژوهشی سلامت جامعه اشاره کرد که به بررسی وضعیت پیامدهای سلامت در زمینه های ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی میپردازد و نیز نحوهی توزیع پیامدهای سلامت را در گروههای جمعیتی جامعه مورد مطالعه قرار میدهد. سومین گروه پژوهشی پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی است که عمدتاً به انجام پژوهشهای کاربردی و در پاسخ به تقاضاهای سیستم خدمات بهداشتی درمانی فعالیت میکند.
پژوهشکده علوم بهداشتی دارای دوماهنامهای به نام “پایش” است. در این نشریه که ۱۸ سال است منتشر میشود مقالات مرتبط با شاخههای مختلف علوم بهداشتی به زبان فارسی و خلاصه مقالات به زبان انگلیسی به چاپ میرسد. از ابتدای انتشار تا پایان تابستان سال ۱۳۹۰، ۳۹ شماره از نشریه به صورت نسخه چاپی منتشر و توزیع شد و از زمستان سال ۱۳۹۰ نشریه صرفاً به صورت الکترونیک منتشر می شود.
پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی تاکنون هفت مرتبه در میان رتبههای برتر ارزشیابی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مراکز فاقد ردیف مستقل بودجه با فعالیت بیومدیکال حضور داشته است. امید است، این پژوهشکده در آستانه ورود به ۲۰ سالگی نقش پررنگتری در حوزه تحقیقات سلامت ایفا کرده و تاثیر بیشتری بر ارتقای سلامت بگذارد و به پژوهشهای انجام شده در این مرکز، در سیاستگذاریهای بهداشتی و سلامت جامعه توجه شود.
انتهای پیام